Sterk Sociaal Werk

Persbericht

Op 13 augustus 2024 ontving Perspectief Zutphen het certificaat Sterk Sociaal Werk. Vandaag, 8 oktober, is dit door Gerdien Rabbers van Sociaal Werk Nederland officieel aan ons overhandigd. Dit kwaliteitslabel geeft de bevestiging dat Perspectief goed georganiseerd is en aan de inwoners van Zutphen en Warnsveld goede dienstverlening biedt.

De erkenning omvat:

  • sociaal werk (individuele- en groepstrajecten)
  • sociaal makelen (samenlevingsopbouw) en
  • sociaal beheer (buurt- en wijkcentra).

Directeur Corno van Renssen:  “We hadden behoefte aan een onafhankelijke toets op de kwaliteit van onze organisatie en ons werk. Het label Sterk Sociaal Werk geeft die. Door het CIIO is onderzocht of we aan de normen van Sterk Sociaal Werk voldoen. Het is echt heel bijzonder dat het CIIO, dat kritisch naar onze organisatie heeft gekeken, het label direct heeft toegekend. Dat betekent dat onze organisatie staat als een huis.

Zonder vakmanschap geen kwaliteit
Voor deze audit heeft Perspectief gezocht naar een label dat vooral kijkt naar de werkwijze van onze medewerkers. Het keurmerk kijkt eerst naar het vakmanschap van sociaal werkers. Er is beoordeeld of de organisatie lerend is en goed wordt bestuurd. En er is oog voor wat ons werk inwoners oplevert.

Het kwaliteitslabel is ontwikkeld op initiatief van branchevereniging Sociaal Werk Nederland in nauwe samenwerking met leden. Het nodigt medewerkers over de gehele breedte van de organisatie uit tot reflectie met veel ruimte voor ontwikkeling en verbetering van de dienstverlening voor de klant.

Grondig onderzoek
Voor de certificering heeft het onderzoeksteam met meer dan de helft van de medewerkers gesproken, in alle functies – en ook met vrijwilligers. Zo kregen de onderzoekers een scherp beeld van de organisatie en werkwijze. Er is getoetst op 49 normen. Van 46 normen was de conclusie dat Perspectief zonder meer voldoet. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de kennis en kunde van de medewerkers, het delen van kennis en ervaring, het zorgvuldig omgaan met eigendommen en informatie van klanten en de ondersteunende processen.

Goed nieuws
Voor Zutphen is deze certificering goed nieuws. Het betekent dat de gemeente werkt met een kwalitatief sterke organisatie voor sociaal werk, die lerend is waar het nog beter kan.

Op drie punten voldeed Perspectief niet helemaal. Dit ging om een duidelijker beleid voor scholing van vrijwilligers, beter plannen van de ontruimingsoefeningen en het breder bespreken van onze doelen en resultaten. Daarvoor heeft Perspectief verbeterplannen gemaakt.

Corno van Renssen: ”Dat is waar dit proces voor ons om draait: dat we leren waar het nog beter kan. Want het gaat ons er om dat we de gemeente en haar inwoners optimaal ondersteunen om hun veerkracht en gezondheid te vergroten.”